Ysikakkosen naisten kausi paketissa
Julkaistu: 14.10.2021 11.58

Ysikakkosen naisten kausi paketissa

Ysikakkosen naisten historiallinen, mutta mollivoittoinen kausi saatiin pakettiin jo syyskuun puolella. On siis aika summata kausi yhteen. Naiset aloittivat keväällä uutta intoa täynnä valmistautumisen kahteen sarjaan: naisten kakkoseen ja kolmoseen. Keväällä liitosta tuli päätös, että kakkonen tullaan pelaamaan yksinkertaisena sarjana koronan vuoksi. Yksinkertaisen sarjan johdosta pelejä naisten kakkosessa tuli kesän aikana vain yhdeksän. Naiset olivat pettyneitä liiton päätökseen siksikin, että miesten valtakunnallisissa sarjoissa pelejä pelattiin normaalit määrät, näin palloliitto luo entisestään epätasa-arvoa miesten ja naisten välille. Myös pelillisesti naiset olisivat hyötyneet enemmän kaksinkertaisesta sarjasta: ”Valmentajana olisin toivonut pidempää kautta pelien puolesta. Siten olisimme varmasti pystyneet haastamaan useamman joukkueen paremmin, kun olisimme voineet kohdata heidät toistamiseen. Pelaajien ja joukkueen puolesta harmittaa ihan vietävästi, koska kova työ valui useasti hukkaan. ” Naisten joukkueen päävalmentaja Niko Aihio kommentoi yksinkertaista sarjamuotoa.

Kahdessa sarjassa pelaaminen vaati Ysikakkosen naisilta enemmän, kuin aiempina kausina. Kahden sarjan pyörittäminen ei olisi onnistunut ilman yhteistyökuvioita, joita joukkue onkin pyörittänyt jo useamman kauden ajan. Tälle kaudelle yhteistyökuviot olivat jo niin hyvällä pohjalla, että kahteen sarjaan osallistuminen oli mahdollista. Naisten joukkue teki kesän aikana yhteistyötä Toholammin urheilijoiden, Kalajoen K-pallon sekä Haapaveden FC Folkin kanssa. Joukkueenjohtaja Jukka Kumaran mukaan yhteistyöllä on suurempikin merkitys naisten jalkapallossa: ”Saatiin yhä edelleen kehitettyä alueen tyttöjen ja naisten jalkapallo toimintaa eri yhteistyösopimusten kautta. Ylipäätään näytettiin, että Nivalassa ja lähialueella pystytään pelaamaan jalkapalloa korkeallakin sarjatasolla ja materiaali riittää useampaankin joukkueeseen.” myös Aihio painottaa haastattelussaan yhteistyön merkitystä: ”Yhteistyö usean seuran välillä on välttämätöntä. Seurojen on tehtävä yhteistyötä jatkossakin. Ei pelkästään naisten sarjoissa vaan myös junioripuolella. Ilman yhteistyötä nuorten joukkueet usein hajoavat ja ero naisten ja nuorten välillä voi olla liian suuri nuoren kehityksen kannalta” Yhteistyö mahdollisti naisille myös toisen valmentajan Miikka Koivun Haapavedeltä. ”Yhteistyö Miikka Koivun kanssa on ollut pitkään toivottu asia ja minusta se toimi hyvin. Olen myös kiitollinen Miikkan panoksesta, ilman häntä kausi olisi ollut todella vaikea vetää läpi.” Aihio kommentoi.

Miten se kausi sitten loppujen lopuksi naisilta sujui? Niin Kumaran, Aihion kuin pelaajienkin mielestä palkinto kovasta työstä jäi saamatta. Pelaajat olivat sitoutuneita, treenasivat ahkerasti ja reissasivat maakuntien välillä, mutta kakkosesta voitto jäi saamatta. Kolmosen osalta onnistumisia nähtiin, mutta sielläkin huono menestys jäi kaihertamaan. Ysikakkosen osalta vähämaalinen kausi osoitti sen, että ilman tehtyjä maaleja, pelejä ei voi voittaa. Pelit kuitenkin näyttivät sen, ettei joukkue ollut väärässä sarjassa: ”Jos tuijotetaan pelkkää tulosta, enempää ei olisi kausi voinut mennä penkin alle. Rökäletappiot olisivat selvästi osoittaneet meidän olleen väärässä sarjassa, mutta tiukat tappiot harmittavat sitäkin enemmän.” Aihio summaa. Kauden alla joukkue koki muutaman vaikean menetyksen kesää ajatellen, kun muun muassa Jenni Mäenpää joukkueen pitkäaikainen kapteeni ja suuri persoona niin kentällä kuin kopissa joutui olemaan suurimman osan kaudesta sivussa terveyssyiden takia. ”Oli kuitenkin ilo nähdä, miten moni yksilö nosti henkilökohtaista tasoaan huimasti sekä uudet ja nuoret pelaaja ottivat vastuuta joukkueessa” Aihio kommentoi.

Päävalmentaja Aihio näkee joukkueen tulevaisuuden hyvänä: ” Olemme onnistuneet vakiinnuttamaan seurassa varsin suuren ja aktiivisen ryhmän. Pelaajat haluavat harjoitella ja kehittyä pelaajana ja se on hyvä lähtökohta valmennukselle. Pelaajien välistä taitoeroa on saatu kurottua kasaan ja uskon sen helpottavan valmennuksen tilannetta ensi kesänä.” Kuten aiemminkin on jo mainittu, seurojen välinen yhteistyö on tulevaisuudessakin välttämätöntä. Vaikka tulevaisuus onkin vielä hyvin avoin joukkueen osalta, on yksi asia ensi kesästä jo varmaa: pitkäaikainen ja arvostettu joukkueenjohtaja Jukka Kumara jättää pestinsä talven aikana. Suuri aukko on siis täytettävänä ensi kesää ajatellen Ysikakkosen naisten joukkueessa. ”Joukkueenjohtajan pestin jätän nöyränä ja kiitollisena, koska koen olevani arvostettu tässä hommassa. Vuosien varrella olen päässyt tutustumaan niin moniin ihmisiin ja persooniin.” Kumara kommentoi poisjäämistään. Ysikakkosen naisten joukkue on ollut suunnannäyttäjänä molemmissa sarjoissa ottelutapahtumien järjestäjänä ja hyvää palautetta onkin sadellut vastustajilta, tuomareilta sekä yleisöltä. Suurin kiitos tästä kuuluukin joukkueenjohtaja Kumaralle. Myös yhteistyösopimukset ja niiden avulla tyttöjen ja naisten jalkapallotoiminnan kehittäminen on vaatinut Kumaralta paljon työtä. Ilman tällaisia tekijöitä, ei naisjalkapallo kehittyisi. ”Joukkueenjohtajan tehtävien kirjo on kovin laaja, mutta ehkä tärkeintä on kuitenkin kokonaisvaltainen välittäminen ja kuunteleminen. Tämä ehkä korostuu nimenomaan naisten joukkuetoiminnassa, mutta on ehdottoman tärkeää kaikille. Suurella sydämellä olen hommia paiskinut, mutta nyt on aika vähän hengähtää.” näin Kumara vielä kommentoi joukkueenjohtajan tehtäviä. Suurella sydämellä myös Ysikakkosen naiset kiittävät pitkäaikaista joukkueenjohtajaa kaikesta tekemästään työstä.


Tällä hetkellä joukkue on jo aloittanut futsalkauden Toholammin Urheilijoiden alla, joten Ysikakkosen naiset hiljenevät talven ajaksi. Joukkue haluaa kuitenkin vielä kiittää tunnollisia fanejaan, jotka häviöstä toiseen ovat olleet katsomoissa kannustamassa. Kiitosta ansaitsevat myös lukuisat sponsorit, jotka ovat tukeneet joukkueen matkaa kahdessa sarjassa. Unohtamatta myöskään monia vapaaehtoisia, joiden ansiolla ottelutapahtumat on pystytty järjestämään laadukkaasti. Kiitos.

Ysikakkosen naisten sometiimi

Pelikuva: Päivikki Turunen

Ysikaks Nivala ry

fc92nivala@gmail.com

DEN-areena Kydöntie 5, 85500 Nivala

Vastaanotamme e-laskuja

Verkkolaskuosoite 003709416029

Välittäjätunnus OKOYFIHH